NIEUWS ENERGEIA 
 • Personeelswisselingen in de energiesector
  on 2 december 2022

  In deze Personalia-rubriek geeft de redactie van Energeia Energienieuws een overzicht van relevante personeelswisselingen, gewonnen prijzen, promoties en ander persoonsgebonden nieuws uit de energiesector.

 • Miek uitgebreid met vijf projecten, 'goede voortgang' bestaande plannen
  on 2 december 2022

  Vijf nieuwe infrastructuurprojecten van nationaal belang zijn opgenomen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (Miek). Het gaat om de aanlandingen van windparken op zee, importterminals voor waterstof in Rotterdam en het Noordzeekanaalgebied, CO₂-opslagproject Aramis en blauwewaterstofproject H-Vision. Minister Jetten ziet daarnaast “goede voortgang” bij de bestaande negen plannen.

 • Aanpassing van facturatiesysteem leidde bij DVEP tot achterstanden
  on 2 december 2022

  Energieleverancier DVEP wilde twee vliegen in één klap slaan: de verlaagde btw-invoering en meteen het facturatiesysteem verbeteren. Maar het leverde juist vertraging op bij het verwerken van facturen, bijvoorbeeld aan scholen. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

 • Zwaarbevochten kookgasverbod voor Utrecht Overvecht-Noord vanaf 2024 van kracht
  on 2 december 2022

  De overgrote meerderheid van de gemeenteraad Utrecht stemde donderdagavond voor het kookgasverbod in de Utrechtse wijk Overvecht-Noord. Het is het sluitstuk van een jarenlange strijd die op een gegeven moment zelfs in het nationale parlement werd uitgevochten.

 • Sigrid Kaag: 'Alles betalen met een hogere staatsschuld, dat kan ik ook een blanco cheque noemen'
  on 2 december 2022

  Dit weekend belooft het koud te worden, met vorst in de nacht. De gasprijzen stijgen weer. Maar huishoudens en -in mindere mate- kleinere bedrijven zijn beschermd, want de energierekening wordt beperkt met een prijsplafond.

 • De kip, het ei en de kippenslachterij
  on 2 december 2022

  Nederland leek op weg om het kip-ei probleem te doorbreken voor waterstof in het zware wegtransport. Nu dreigt de kip toch te eindigen in de soep. Aangepaste regels voor Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE's) dreigen op korte termijn dienst te doen als slager.

 • PODCAST Waarom de Staat in regionale netwerkbedrijven stapt
  on 2 december 2022

  Het kabinet heeft met de drie grote regionale netwerkbedrijven afspraken gemaakt over toetreding van het Rijk als aandeelhouder. Vanwege de miljardeninvesteringen die de komende jaren nodig zijn, groeit ook de kapitaalbehoefte van de netbeheerders. Over hoe die twee dingen samenhangen en wat hier verder achter zit, vertelt redacteur David Duijnmayer.

 • Extra geschillencommissie voor prijsplafondproblemen moet Kamerleden gerust stellen
  on 1 december 2022

  De Geschillencommissie Energie werkt aan de oprichting van een speciale ad hoc-commissie waar burgers terecht kunnen met klachten over het prijsplafond voor kleinverbruikers. Dat heeft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) gezegd in debat met de Tweede Kamer.

 • Solarfields plaatst elektrolyser naast zonnepark voor grotere efficiëntie
  on 1 december 2022

  Solarfields en Avitec hebben de eerste subsidie binnen voor het plan om een elektrolyser te plaatsen naast het zonnepark Vloeivelden Hollandia, om de opgewekte stroom beter te benutten. De provincie Drenthe heeft besloten het project een incidentele subsidie van €100.000 te geven “om de waterstofeconomie in Drenthe verder aan te jagen”.

 • 'Prijsplafond voor gas kan de zaken nog wel eens erger maken'
  on 1 december 2022

  De Autoriteit Financiële Markten heeft “serieuze zorgen” over een prijsplafond voor gas zoals de Europese Commissie dat vorige week heeft voorgesteld. Het lost de energiecrisis niet op, maar kan deze “nog wel eens verergeren”. Die boodschap verkondigde AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom donderdag ten overstaan van een groep Europarlementariërs in Brussel.

 • Partijen studeren op waterstofdistributienet in Amsterdams havengebied
  on 1 december 2022

  Port of Amsterdam en Firan onderzoeken de mogelijkheden voor de aanleg van een waterstofdistributienet in het havengebied van de hoofdstad. De partijen hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Of en op welke wijze het net er komt, hangt grotendeels af van de belangstelling van potentiële producenten en afnemers.

 • Update industrieplannen biedt netbeheerders onvoldoende inzicht
  on 1 december 2022

  De verduurzamingsplannen van de industrie (CES'en) bieden netbeheerders ook na een recente update niet de gehoopte duidelijkheid over de toekomstige behoefte aan energie-infrastructuur. Het is de vraag of bedrijven die duidelijkheid kunnen geven, schrijven PBL, TNO en RVO. Ze noemen het “onvermijdelijk” om meer onzekerheid te accepteren bij de investeringsplannen van netbeheerders.

 • Kamer worstelt met grip op CO₂-beleid, links verwerpt Klimaatnota
  on 1 december 2022

  Veel fracties in de Tweede Kamer vinden dat het parlement te weinig grip heeft op het behalen van de klimaatdoelen. Dat geldt vooral voor de linkse oppositie, maar ook sommige coalitiepartijen zijn bezorgd. Minister Jetten vraagt om geduld: in het voorjaar komt hij met nieuwe voorstellen die moeten leiden tot minimaal 55% en het liefst 60% CO₂-reductie in 2030.

 • Rechter wijst eis om schadevergoeding van kolencentrales af
  on 30 november 2022

  Energiebedrijven RWE en Uniper hebben geen recht op een schadevergoeding voor het verbod vanaf 2030 op het stoken van kolen in hun kolencentrales. Dat heeft de rechtbank Den Haag deze woensdag bepaald. RWE en Uniper hadden het verbod moeten zien aankomen gezien de decennialange strijd tegen CO₂-uitstoot, luidt een van de argumenten van de rechtbank.

 • Uniper wil miljardenschade verhalen op Gazprom
  on 30 november 2022

  Energiebedrijf Uniper wil miljarden euro’s aan schadevergoeding claimen bij het Russische staatsbedrijf Gazprom. De Duitse energieleverancier, die van de ondergang gered wordt door de Duitse staat, is een arbitrageprocedure gestart, meldde topman Klaus-Dieter Maubach woensdag.

 • Glastuinbouw ondertekent convenant energietransitie met kabinet
  on 30 november 2022

  Ministers Jetten en Adema en staatssecretaris Van Rij hebben deze woensdag het langverwachte Convenant Energietransitie Glastuinbouw ondertekend met vertegenwoordigers van de sector. Het vormt de opvolger van twee eerdere convenanten die in 2020 afliepen, en bevat een uitwerking van plannen uit het Klimaat- en coalitieakkoord. Nog niet alle plannen zijn uitgewerkt.

 • Enexis moet na 22 jaar ruim halve ton terugbetalen aan autofabrikant
  on 30 november 2022

  Regionaal netbeheerder Enexis moet na ruim twintig jaar alsnog meer dan €55.000 terugbetalen aan autofabrikant VDL Nedcar wegens onterecht geïnde kosten voor systeemdiensten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Oost-Nederland. Eenzelfde vordering op transmissienetbeheerder Tennet wijst de rechter af.

 • Jetten legt 'inframarginale' inkomstenplafond vast op €130 per MWh
  on 30 november 2022

  Het Europese inkomstenplafond wordt in Nederland op €130 per MWh gelegd, maar komt met de nodige uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kolencentrales. De belasting op de overwinsten van elektriciteitsproducenten die de Europese energieministers met elkaar overeenkwamen, treft zo'n 1.500 Nederlandse productie-installaties en moet €1,8 mrd in het laatje brengen. De heffing moet nog in een wet worden gevangen, en zal daarom met terugwerkende kracht per 1 december worden ingevoerd.

 • Subsidie voor verduurzaming mkb gaat in 2023 weer open
  on 30 november 2022

  Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) is van plan de subsidieregeling Verduurzaming Mkb in maart 2023 weer open te stellen. Deze subsidie, waarmee kleine en middelgrote bedrijven advies kunnen krijgen over het nemen van verduurzamingsmaatregelen, werd afgelopen zomer tijdelijk stopgezet omdat sommige adviseurs er misbruik van maakten.

 • Nederland, stop met fossiele miljardensubsidies
  on 30 november 2022

  De Nederlandse overheid verstrekt miljarden euro's aan subsidies op fossiele brandstoffen en werkt daarmee het realiseren van de Nederlandse klimaatdoelen serieus tegen. Nederland kan zich dit niet permitteren, betogen vooraanstaande hoogleraren en economen in hun opiniebijdrage.

 • Suncom start commerciële productie van systeem voor zonthermie
  on 29 november 2022

  De Nederlandse start-up Suncom Energy begint met de bouw van zelfontworpen installaties voor geconcentreerde zonthermie. Het bedrijf denkt daarmee een belangrijk oplossing in huis te hebben voor de vraag naar duurzame warmte van huishoudens en bedrijfsleven. Suncom heeft €2 mln opgehaald om de productie op te kunnen starten.

NIEUWS DUURZAAM ONDERNEMEN 
 • Wereldprimeur: Alliander verwarmt woningen met waterstof via bestaand gasnet
  on 2 december 2022

  Een wereldprimeur in Lochem (Gld). Vanaf vandaag worden daar in de wijk Berkeloord voor het eerst twaalf bewoonde woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot onderzoekt Alliander op verzoek van de bewoners van deze monumentale panden of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen. Alliander werkt daarbij samen

 • Verduurzaming industrie: concurrentiegevoelige gegevens nodig voor planning energie-infrastructuur
  on 1 december 2022

  Verduurzaming van de industrie is een hoeksteen van het Nederlandse klimaatbeleid. Hiervoor is uitbreiding van infrastructuur voor elektriciteit, waterstof, CO2 en warmte nodig. Daarom zijn de Cluster Energiestrategieën (CES’en) opgesteld. Voor verzwaring van het elektriciteitsnet hebben netbeheerders exactere en concretere cijfers van de industrie nodig dan ze nu krijgen. Het PBL heeft in samenwerking met

 • Pioniers bundelen krachten om klimaattransitie te versnellen
  on 1 december 2022

  Vandaag, 1 december, kondigt het platform van klimaatpioniers 100 Months to Change (100MTC) een bijzondere samenwerking aan. Met 15 maanden klimaatwerk op de teller, delen de experts van het platform een belangrijk inzicht waarom organisaties onvoldoende voortgang boeken op klimaatdoelen in organisaties. Oorzaak is het gebrek aan richting en ruimte om aan de transitie opgave

 • Plaatsing batterij bij zonnepark en windturbine betekent primeur
  on 1 december 2022

  Afgelopen dinsdag heeft Grid-ON een batterij geplaatst op een aansluiting die al zonnepanelen en een windturbine combineerde. De batterij stroom levert stroom in de dalmomenten en laadt deze zichzelf op bij een overschot aan elektriciteit. Dit stabiliseert het net. Bovendien kent deze combinatie van drie energiebronnen een interessant verdienmodel. Het is een van de eerste

 • Samenwerking met Circ benadrukt de hybride filosofie van Remeha
  on 30 november 2022

  Iedereen beseft inmiddels dat een volledig gasloze klimaatinstallatie op elke plek in onze gebouwde omgeving onmogelijk is. Het is wel mogelijk om uiteindelijk zonder fossiel gas onze installaties te voeden. Om die reden zet Remeha in op de hybridisering van klimaat- en warmtapwaterinstallaties, omdat het dan mogelijk is het gasgebruik te minimaliseren. Via een samenwerking

 • Energietransitie Glastuinbouw: Overheid en sector intensiveren samenwerking
  on 30 november 2022

  De CO2-uitstoot in de glastuinbouw wordt de komende jaren aanzienlijk verminderd. Daartoe hebben de ministeries van Landbouw, Economische zaken en Klimaat en Financiën vandaag met de glastuinbouwsector het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 ondertekend. De partijen gaan werken aan maatregelen voor energiebesparing en verduurzaming die noodzakelijk zijn voor een gezonde en renderende glastuinbouw. De glastuinbouw heeft

 • Ahold Delhaize sets updated CO2 emissions reductions targets for its entire value chain, in line with UN goal of keeping global warming below 1.5°C
  on 30 november 2022

  Ahold Delhaize announces the update of its interim CO2 emissions reduction target for its entire value chain (scope 3) to at least 37% by 2030, and to become net-zero by 2050. For its own operations (scope 1 and 2), the company remains committed to become net-zero by 2040 with an interim target of a 50%

 • Van Happen koopt carbon credits voor supergewas olifantsgras
  on 29 november 2022

  Met de koop van carbon credits door Afvalverwerkingsbedrijf Van Happen Containers is het pilotproject van Carbon Farmers succesvol afgerond. Hiermee is een start gemaakt met koolstofboeren en duurzame ondernemingen aan elkaar te koppelen. Carbon Farmers is een initiatief dat op meerdere vlakken werkt aan de verduurzaming van Nederland, in eerste instantie door het stimuleren van

 • De eerste grootschalige waterstof-elektrolyser-fabriek ter wereld zal worden gebouwd in de haven van Rotterdam
  on 28 november 2022

  De eerste grootschalige Battolyser-fabriek ter wereld zal worden gebouwd in de haven van Rotterdam om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar groene waterstof en de opslag van elektriciteit. "Dit partnerschap zal de eerste industriële productiefaciliteit voor groene waterstofapparatuur in Nederland ontwikkelen", aldus Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems. "Met ons offshore windpotentieel, sterke

 • Industrie bespaarde extra 8,021 petajoule in 2020
  on 26 november 2022

  De 110 deelnemers aan de Meerjarenafspraak Energie-efficiëntie ETS-ondernemingen (MEE) bespaarden in 2020 nog eens 8,021 petajoule (PJ) energie. Dat blijkt uit een definitieve monitoring van RVO. Hoewel het doel van 9 PJ extra besparing niet is gehaald, realiseerde een meerderheid van de deelnemende bedrijven wel zijn individuele besparingsopgave. Dit schreef Minister Rob Jetten van Economische

NIEUWS EIA 
 • West Coast gasoline prices have been volatile this year
  on 2 december 2022

  Regular retail gasoline prices on the West Coast had substantial price swings this year, especially in the fall. According to our Gasoline and Diesel Fuel Update, retail gasoline prices on the West Coast averaged $5.82 per gallon (gal) in June, then decreased to average $4.94/gal in August, before increasing to average $5.69/gal the week of October 3. By the week of November 28, 2022, West Coast gasoline prices had fallen to $4.59/gal. This year’s gasoline price volatility reflects how sensitive West Coast prices can be to relatively small changes in refinery output and import levels.

 • More ethanol was blended into U.S. gasoline last summer than ever before
  on 1 december 2022

  Last summer, when the price of fuel ethanol was lower than the petroleum component of gasoline, record amounts of ethanol were blended into the gasoline sold in the United States (blend rates). The summer 2022 fuel ethanol blend rate from June through August reached 10.5%, the highest blend rate calculated, based on our data going back to 2007.

 • U.S. wind generation falls into regional patterns by season
  on 30 november 2022

  Wind plant performance–how much electricity a wind plant generates compared with its maximum possible generation–depends almost entirely on the availability of wind resources, which vary depending on both the time of year and the geographic region.

 • Natural gas production and consumption has increased in Egypt and Israel for 20 years
  on 29 november 2022

  Natural gas has played an increasingly important role in both Egypt's and Israel's economies over the past 20 years, and both consumption and production have grown substantially in those countries. Egypt's and Israel's natural gas delivery systems have become increasingly interdependent in terms of using Egypt's LNG export infrastructure and natural gas feedstock. Egypt has two operating liquefied natural gas (LNG) export terminals, which both countries use to export natural gas, according to our updated Eastern Mediterranean Energy profile. Although both countries export some natural gas, growth in domestic use of natural gas over the past 20 years has limited the volume of natural gas available for export. A number of recent discoveries, however, may make more natural gas available for export in the future.

 • Europe's LNG import capacity set to expand by one-third by end of 2024
  on 28 november 2022

  Liquefied natural gas (LNG) import capacity in the European Union (EU) and the United Kingdom (UK) will expand by 34%, or 6.8 billion cubic feet per day (Bcf/d), by 2024 compared with 2021, according to the International Group of Liquefied Natural Gas Importers (GIIGNL) and trade press data. Expansions of import, or regasification, capacity will total 5.3 Bcf/d by the end of next year and grow further by an additional 1.5 Bcf/d by the end of 2024.

NIEUWS ENECO 
NIEUWS ACM 
NIEUWS CBS 
 • Alleenstaande oudere vrouwen wonen het grootst
  on 30 november 2022

  De woonoppervlakte per Nederlander was gemiddeld 53 vierkante meter in 2021.

 • Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober
  on 30 november 2022

  De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober gemiddeld bijna 21 procent hoger dan een jaar eerder.

 • Bereidheid energietransitiemaatregelen Schagen 2018
  on 29 november 2022

  Tabel met de gemiddelde score van inwoners van Schagen per wijk en buurt op het gebied van zeven indicatoren over de houding van mensen op het gebied van energiebesparing.

 • Rapportage Integratie en Samenleven 2022
  on 29 november 2022

  Het rapport behandelt de vraag of de verschillen afnamen in de afgelopen jaren en of de tweede generatie, die in Nederland werd geboren, naar het gemiddelde toe beweegt ten opzichte van migranten die in het buitenland werden geboren. Daarnaast bevat de rapportage drie verdiepende hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat in op verschillen tussen herkomstgroepen in ziekenhuisopname als gevolg van COVID-19 besmetting. Het tweede hoofdstuk behandelt de schoolloopbanen van de tweede generatie. Het derde hoofdstuk toont de inkomensmobiliteit tussen familiegeneraties naar herkomst. Deels bekostigd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 • Vertrouwen ondernemers industrie neemt weer wat toe
  on 29 november 2022

  De stemming onder ondernemers in de industrie is in november verbeterd

 • Bijdrage publieke exportkredietverzekering aan economie
  on 28 november 2022

  Het ministerie van Financiën heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gevraagd om de bijdrage aan de Nederlandse economie van de publieke exportkredietverzekering te onderzoeken.

 • Tabellen energie en broeikasgassen; 1990-2021
  on 25 november 2022

  Tabellen over Nederlandse energiehuishouding en broeikasgasemissies.

 • Tabellen energie en broeikasgassen; 1990-2021
  on 25 november 2022

  Tabellen over Nederlandse energiehuishouding en broeikasgasemissies.

 • NWO-subsidie voor onderzoek naar wereldwijde brede welvaart
  on 23 november 2022

  Op welke manier beïnvloedt de economische groei van Nederland de welvaart in armere landen op het zuidelijk halfrond? Dat gaat prof. dr. Jan-Pieter Smits onderzoeken. Smits, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), krijgt voor dit onderzoek een NWO-subsidie. Deze eervolle toekenning valt samen met de verlenging van zijn hoogleraarschap aan de universiteit.

 • Energiearmoede in Schagen, 2020
  on 23 november 2022

  Energiearmoede in de gemeente Schagen op wijkniveau in 2020

NIEUWS TENNET 
  NIEUWS VNO-NCW 
  NIEUWS RENEWABLE ENERGY 
  NIEUWS RVO 
  • Einde aan coronasteunmaatregelen, ook aan TVL
   on 30 augustus 2021

   Het kabinet stopt per 1 oktober met de coronasteunmaatregelen. De regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen worden vanaf die datum niet verlengd. Er komt […]

  • Nog 1 dag voor vaststellingsverzoek Q4 2020
   on 30 augustus 2021

   Update 31 augustus: vaststellingsverzoek Q4 2020 moet uiterlijk 3 september binnen zijn.

  • Tegemoetkoming Vaste Lasten Q3 2021 van start
   on 30 augustus 2021

   Ondernemers kunnen vanaf 31 augustus 8.00 uur de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q3 2021 aanvragen. Het subsidiepercentage is 100%. Ondernemers kunnen weer kiezen […]

  • Subsidie tweedehands elektrische personenauto’s goed gebruikt
   on 30 augustus 2021

   Kopers van gebruikte elektrische personenauto’s maken goed gebruik van de subsidieregeling SEPP. Er is sinds 28 augustus 2021 voor meer auto’s subsidie aangevraagd dan […]

  • Het accountantsproduct voor TVL-aanvragen vanaf € 125.000
   on 27 augustus 2021

   Update 16 september: alle accountantsproducten voor TVL Q1 tot en met TVL Q3 zijn inmiddels beschikbaar op de website van de NBA.

  • Vertraging verlening TVL Q2
   on 27 augustus 2021

   TVL Q2 2021 is 63.000 keer aangevraagd. Helaas duurt het verlenen van de subsidie voor TVL Q2 2021 langer dan de voorgaande periodes.

  • Nog 5 dagen voor vaststellingsverzoek Q4 2020
   on 26 augustus 2021

   Ondernemers hebben nog 5 dagen om te reageren op het vaststellingsverzoek voor TVL Q4 2020. Hiermee berekenen we de definitieve subsidie voor oktober tot en met december 2020.

  • Aanpassen aan klimaatverandering met steun van MIA\Vamil
   on 26 augustus 2021

   Extreme regenval veroorzaakte de recente wateroverlast in Europa. Dit vraagt om klimaatadaptieve maatregelen om beter bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden. […]

  • Bruine vloot regeling: de resultaten
   on 26 augustus 2021

   258 ondernemers hebben een aanvraag gedaan voor de Tijdelijke subsidieregeling continuïteit bruine vloot. Het gaat om eigenaren van historische zeilschepen waarvan de kiel […]

  • Meer geld voor vermindering CO₂-uitstoot industrie
   on 26 augustus 2021

   De industrie krijgt meer subsidie om de CO2-uitstoot te verminderen. Het budget van de Versnelde klimaatinvestering industrie (VEKI) is verhoogd met € 54 miljoen. […]

  • TVL in de praktijk: "Met je omzetcijfers op orde, is aanvragen best makkelijk
   on 25 augustus 2021

   De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ondersteunt ondernemers die door de coronamaatregelen omzetverlies lijden. Helpt de TVL hen ook echt? Hierover laten we ondernemers zelf […]

  • Eerste pilot offshore groene waterstofproductie start bij Scheveningen
   on 24 augustus 2021

   Voor de kust van Scheveningen start een wereldwijd unieke pilot. Een vooral Nederlands consortium gaat er voor het eerst groene waterstof produceren op een producerend […]

  • Nieuwe voorwaarden voor deelname contingentjaar suiker 2021/2022
   on 24 augustus 2021

   Nieuwsbericht 21.020 - Op 1 oktober 2021 opent een nieuw verkoopseizoen in de suikersector. Voor het invoeren van suiker binnen de Europese Unie kunt u vanaf 1 september 2021 […]

  • Inschrijvingen NENnovation Awards 2021 geopend
   on 24 augustus 2021

   Houdt u zich als start-up of scale-up bezig met creatieve en effectieve innovaties? Met als doel de wereld een stukje beter te maken? Meld uw bedrijf dan nu aan voor de […]

  • Bezwaar op een beslissing
   on 24 augustus 2021

   Vraagt een ondernemer TVL aan en is hij het niet eens met onze afwijzing? Of bijvoorbeeld met de hoogte van de definitieve subsidie? Ondernemers kunnen tegen elk besluit […]

  • Minder aanvragen TVL in tweede kwartaal
   on 23 augustus 2021

   Het aantal aanvragen voor TVL Q2 2021 lag 44% lager dan het aantal voor Q1 2021. Ondernemers konden TVL Q2 tot 20 augustus aanvragen.

  • Bruine vlootregeling nog 2 dagen open
   on 23 augustus 2021

   Ondernemers die aanspraak willen maken op de subsidieregeling Continuïteit bruine vloot, moeten uiterlijk morgen (24 augustus 2021) 17:00 uur een aanvraag doen.

  • TVL Q2 alleen vandaag nog open
   on 20 augustus 2021

   Ondernemers die aanspraak willen maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021, moeten vandaag (20 augustus) voor 17:00 uur de aanvraag doen. Wie daarna aanvraagt, […]

  • Belangrijk om te weten over het accountantsproduct
   on 19 augustus 2021

   Ondernemers mogen ook na 20 augustus het accountantsproduct nog toevoegen aan hun TVL Q2 aanvraag. De belangrijkste weetjes over het accountantsproduct op een rij.

  • Een betalingsregeling die past
   on 19 augustus 2021

   Het verwachte omzetverlies toch te hoog ingeschat? Het kan een van de redenen zijn waarom ondernemers (een deel van) de TVL moeten terugbetalen. In deze tijd kan dat een […]

  • TVL Q3 2021 opent eind augustus
   on 16 augustus 2021

   Ondernemers kunnen vanaf 31 augustus de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q3 2021 aanvragen. De regeling staat 8 weken open.

  • TVL Q2 alleen deze week nog open
   on 16 augustus 2021

   Ondernemers die aanspraak willen maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021, moeten uiterlijk aanstaande vrijdag (20 augustus) de aanvraag doen. Wie daarna […]

  • Deadline vaststelling TVL Q4 nadert
   on 13 augustus 2021

   Na afloop van een subsidieperiode vragen we ondernemers naar hun werkelijke omzet. Dit noemen we de vaststelling. De deadline voor de vaststelling van TVL Q4 2020 is 1 […]

  • ‘Els van de RVO’ laat zien: hier werkt een mens, geen computer (NRC)
   on 11 augustus 2021

   RVO heeft een speciaal team opgericht om schrijnende gevallen, die buiten de TVL-regelingen dreigen te vallen, te helpen. Het NRC interviewde medewerkers van dit team: […]

  • Technische problemen bij de vaststelling: tips
   on 11 augustus 2021

   Soms ervaren ondernemers technische problemen bij het beheren van een TVL-aanvraag. Dit blijkt vooral het geval wanneer ze vaststelling willen aanvragen. Of aanvullende […]

  • Beslissing en bezwaar
   on 10 augustus 2021

   Vraagt een ondernemer TVL aan en is hij het niet eens met onze afwijzing? Of bijvoorbeeld met de hoogte van de definitieve subsidie? Ondernemers kunnen tegen elk besluit […]

  • Tijdelijke Subsidieregeling Continuïteit bruine vloot nog 2 weken open
   on 9 augustus 2021

   Ondernemers die aanspraak willen maken op de subsidieregeling Continuïteit bruine vloot, moeten uiterlijk 24 augustus 2021 17:00 uur een aanvraag doen.

  • Informatie over TVL ook in het Engels
   on 9 augustus 2021

   Ondernemers met een bedrijf in Nederland die Nederlands niet als moedertaal hebben of niet Nederlands zijn, kunnen ook TVL aanvragen. Informatie over voorwaarden en aanvragen […]

  • Meld nu uw schade door hoogwater in Limburg
   on 9 augustus 2021

   Heeft u schade door hoogwater in Limburg in juli 2021? Particulieren, bedrijven, overheden, religieuze instanties, verenigingen en stichtingen kunnen vanaf 9 augustus 2021 […]

  • TVL Q2 nog 2 weken open
   on 6 augustus 2021

   Ondernemers die aanspraak willen maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021, moeten uiterlijk 20 augustus de aanvraag doen. Wie daarna aanvraagt, krijgt een […]

  NIEUWS DUURZAAM ONDERNEMEN 
  • De introductie van de Ghost 15 is een nieuwe mijlpaal voor Brooks op weg naar netto-nul uitstoot.
   on 2 december 2022

   Brooks, expert in schoentechnologie, introduceert de Ghost 15: de perfecte schoen voor lopers die vinden dat er niet zoiets bestaat als te veel demping. De Ghost is geliefd onder lopers vanwege zijn soepele pas en nadruk op balans. Maar wat de Ghost 15 echt speciaal maakt, is zijn ecologische voetafdruk. Ghost 15 – de CO2-neutrale

  • Nom Nom Nom opent gezonde fastfood-restaurants in Amsterdam
   on 2 december 2022

   Nom Nom Nom opende op donderdagavond officieel de deuren van zijn nieuwe zaak aan de Kinkerstraat en drie pop-ups in Amsterdam. Nom Nom Nom is de eerste fastfoodketen met gezond, lekker én betaalbaar eten. Georgina Verbaan was als gast aanwezig en maakte de eerste burgers bij de opening. Bij de gezonde fastfoodketen Nom Nom Nom

  • Wereldprimeur: Alliander verwarmt woningen met waterstof via bestaand gasnet
   on 2 december 2022

   Een wereldprimeur in Lochem (Gld). Vanaf vandaag worden daar in de wijk Berkeloord voor het eerst twaalf bewoonde woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot onderzoekt Alliander op verzoek van de bewoners van deze monumentale panden of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen. Alliander werkt daarbij samen

  • Wereldprimeur: Alliander verwarmt woningen met waterstof via bestaand gasnet
   on 2 december 2022

   Een wereldprimeur in Lochem (Gld). Vanaf vandaag worden daar in de wijk Berkeloord voor het eerst twaalf bewoonde woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Bij deze pilot onderzoekt Alliander op verzoek van de bewoners van deze monumentale panden of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen. Alliander werkt daarbij samen

  • Nederlandse economie veroorzaakt voor bijna 40 miljard euro schade aan biodiversiteit
   on 2 december 2022

   De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Impact Institute, waarin de schade van 65 bedrijfstakken via de handel met 140 landen en het gebruik van 42 typen gewassen in kaart is gebracht. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam

  • Oerlemans Packaging Group maakt impact onder nieuwe naam OPACKGROUP
   on 1 december 2022

   De Oerlemans Packaging Group gaat onder een nieuwe naam toonaangevend te werk in de verduurzaming van de verpakkingseconomie. Tijdens het congres ‘Verduurzamen doen we Samen’ lanceerde de groep van zeven verpakkingsproducenten de nieuwe naam OPACKGROUP. Met de presentatie van de IMPACT-visie is een concreet plan gepresenteerd aan het ruim 500 koppige publiek in Theater aan

  • “EU-ministers akkoord over tandeloze wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen”
   on 1 december 2022

   Vandaag bereikten Europese ministers overeenstemming over het wetsvoorstel voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) voor bedrijven. Dit wetsvoorstel voldoet totaal niet aan internationale normen voor bedrijven en verantwoord ondernemen van de OESO en de VN, zo stelt Oxfam Novib. Begin deze maand dienden zes politieke partijen in de Tweede Kamer, waaronder CU en D66, een

  • Officiële start voor Euregional Sustainability Center in grensregio
   on 1 december 2022

   Met een subsidietoekenning uit de Regio Deal Noord-Limburg is de opstartfase van het Euregional Sustainability Center een feit. Het doel van het center is om via samenwerking en kennisuitwisseling duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie in de grensregio te bevorderen. Het center is een initiatief van Fontys Venlo die samen met diverse kennisinstellingen, bedrijven(verenigingen) en overheden

  • Europese Raad stelt een standpunt vast over de zorgvuldigheidsregels voor grote ondernemingen
   on 1 december 2022

   De Europese Raad heeft zijn onderhandelingsstandpunt ("algemene oriëntatie") over de richtlijn betreffende de zorgvuldigheidseisen voor ondernemingen aangenomen. Deze richtlijn zal het milieu en de mensenrechten in de EU en daarbuiten beter beschermen. Jozef Síkela, Tsjechisch minister van Industrie en Handel: "We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om vandaag tot dit standpunt van de Raad

  • Kwaliteits-obsessie brengt het familiebedrijf Boska B Corp certificering
   on 1 december 2022

   BOSKA Food Tools - producent van onder meer kaasschaven, pizzasnijders, keukenmessen en fonduesets - mag zich sinds vandaag naast hofleverancier ook een B corp organisatie noemen, de titel voor bedrijven die verantwoord ondernemen op gebieden als milieu en medewerkers. Het bedrijf zet zich al 126 jaar in om producten te maken die van hoogwaardige kwaliteit

  • Sustainable Rice Platform (SRP) lanceert campagne om duurzamere rijstteelt onder de aandacht te brengen
   on 1 december 2022

   Het Sustainable Rice Platform introduceert vandaag de wereldwijde bewustwordingscampagne ‘SRP Around the World’ die meer aandacht vraagt voor de grote impact van de rijstteelt op mens en milieu en de noodzaak voor de overstap naar duurzamere teelt. Het ‘SRP Verified’ keurmerk stimuleert consumenten een rol te spelen bij de verduurzaming van rijst. Een aantal producten met dit keurmerk zijn

  • Verduurzaming industrie: concurrentiegevoelige gegevens nodig voor planning energie-infrastructuur
   on 1 december 2022

   Verduurzaming van de industrie is een hoeksteen van het Nederlandse klimaatbeleid. Hiervoor is uitbreiding van infrastructuur voor elektriciteit, waterstof, CO2 en warmte nodig. Daarom zijn de Cluster Energiestrategieën (CES’en) opgesteld. Voor verzwaring van het elektriciteitsnet hebben netbeheerders exactere en concretere cijfers van de industrie nodig dan ze nu krijgen. Het PBL heeft in samenwerking met

  • Pioniers bundelen krachten om klimaattransitie te versnellen
   on 1 december 2022

   Vandaag, 1 december, kondigt het platform van klimaatpioniers 100 Months to Change (100MTC) een bijzondere samenwerking aan. Met 15 maanden klimaatwerk op de teller, delen de experts van het platform een belangrijk inzicht waarom organisaties onvoldoende voortgang boeken op klimaatdoelen in organisaties. Oorzaak is het gebrek aan richting en ruimte om aan de transitie opgave

  • Plaatsing batterij bij zonnepark en windturbine betekent primeur
   on 1 december 2022

   Afgelopen dinsdag heeft Grid-ON een batterij geplaatst op een aansluiting die al zonnepanelen en een windturbine combineerde. De batterij stroom levert stroom in de dalmomenten en laadt deze zichzelf op bij een overschot aan elektriciteit. Dit stabiliseert het net. Bovendien kent deze combinatie van drie energiebronnen een interessant verdienmodel. Het is een van de eerste

  • Samenwerking met Circ benadrukt de hybride filosofie van Remeha
   on 30 november 2022

   Iedereen beseft inmiddels dat een volledig gasloze klimaatinstallatie op elke plek in onze gebouwde omgeving onmogelijk is. Het is wel mogelijk om uiteindelijk zonder fossiel gas onze installaties te voeden. Om die reden zet Remeha in op de hybridisering van klimaat- en warmtapwaterinstallaties, omdat het dan mogelijk is het gasgebruik te minimaliseren. Via een samenwerking

  • Energietransitie Glastuinbouw: Overheid en sector intensiveren samenwerking
   on 30 november 2022

   De CO2-uitstoot in de glastuinbouw wordt de komende jaren aanzienlijk verminderd. Daartoe hebben de ministeries van Landbouw, Economische zaken en Klimaat en Financiën vandaag met de glastuinbouwsector het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 ondertekend. De partijen gaan werken aan maatregelen voor energiebesparing en verduurzaming die noodzakelijk zijn voor een gezonde en renderende glastuinbouw. De glastuinbouw heeft

  • Ahold Delhaize sets updated CO2 emissions reductions targets for its entire value chain, in line with UN goal of keeping global warming below 1.5°C
   on 30 november 2022

   Ahold Delhaize announces the update of its interim CO2 emissions reduction target for its entire value chain (scope 3) to at least 37% by 2030, and to become net-zero by 2050. For its own operations (scope 1 and 2), the company remains committed to become net-zero by 2040 with an interim target of a 50%

  • Van Happen koopt carbon credits voor supergewas olifantsgras
   on 29 november 2022

   Met de koop van carbon credits door Afvalverwerkingsbedrijf Van Happen Containers is het pilotproject van Carbon Farmers succesvol afgerond. Hiermee is een start gemaakt met koolstofboeren en duurzame ondernemingen aan elkaar te koppelen. Carbon Farmers is een initiatief dat op meerdere vlakken werkt aan de verduurzaming van Nederland, in eerste instantie door het stimuleren van

  • De eerste grootschalige waterstof-elektrolyser-fabriek ter wereld zal worden gebouwd in de haven van Rotterdam
   on 28 november 2022

   De eerste grootschalige Battolyser-fabriek ter wereld zal worden gebouwd in de haven van Rotterdam om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar groene waterstof en de opslag van elektriciteit. "Dit partnerschap zal de eerste industriële productiefaciliteit voor groene waterstofapparatuur in Nederland ontwikkelen", aldus Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems. "Met ons offshore windpotentieel, sterke

  • Industrie bespaarde extra 8,021 petajoule in 2020
   on 26 november 2022

   De 110 deelnemers aan de Meerjarenafspraak Energie-efficiëntie ETS-ondernemingen (MEE) bespaarden in 2020 nog eens 8,021 petajoule (PJ) energie. Dat blijkt uit een definitieve monitoring van RVO. Hoewel het doel van 9 PJ extra besparing niet is gehaald, realiseerde een meerderheid van de deelnemende bedrijven wel zijn individuele besparingsopgave. Dit schreef Minister Rob Jetten van Economische

  Laatste nieuws en updates

  Blijf op de hoogte en ontvang ook onze nieuwsbrief