NIEUWS ENERGEIA 
 • Billenknijpen voor energieleveranciers door de bokkesprongen op de groothandelsmarkt
  on 17 september 2021

  Energieleveranciers maken zich zorgen over de ongekende prijsstijgingen van elektriciteit en aardgas op de groothandelsmarkt. “Wat er nu gebeurt, is niet te modelleren.”

 • Hoge gasprijs treft kunstmestfabriek van Yara in Sluiskil
  on 17 september 2021

  De Noorse kunstmestproducent Yara gaat een groot deel van zijn Europese productie stilleggen, waaronder die in Nederland. De naar recordhoogte gestegen prijs van aardgas tast de marges aan van de ammoniakproductie, grondstof voor kunstmest. Dat heeft Yara, een van de grootste kunstmestproducenten ter wereld, vrijdag bekendgemaakt.

 • Kamer wil de nieuwe plannen van Tata Steel steunen
  on 17 september 2021

  De Tweede Kamer wil Tata Steel financieel helpen te verduurzamen. Een ruime meerderheid wil dat het demissionaire kabinet steunopties gaat uitwerken voor een eerdere overgang naar staalproductie met waterstof. Dat bleek donderdag uit het debat over de toekomst van staalbedrijf uit de IJmond. Toch zijn er nog altijd zorgen over de leefomgeving.

 • Scholt Energy blaast beursgang af
  on 17 september 2021

  Het Nederlandse energiebedrijf Scholt Energy heeft op het laatste moment zijn beursgang afgeblazen. Volgens de onderneming, die vrijdag zijn eerste handelsdag zou hebben, was het te druk op de kapitaalmarkten. Dat meldt het bedrijf donderdagmiddag in een persbericht.

 • Midden-Groningen pauzeert dwangsommen windpark N33
  on 17 september 2021

  De gemeente Midden-Groningen heeft een pauze ingelast voor het invorderen van dwangsommen die het heeft opgelegd aan de exploitanten van windpark N33. De gemeente claimt dat de verlichting van de windturbines niet overeenstemt met de voorschriften, terwijl de exploitanten spreken van een “onmogelijke eis”.

 • 'Maak nieuwe integrale analyse voor windparkaansluitingen boven de Wadden'
  on 16 september 2021

  De aanleg van stroomkabels in het waddengebied kan volgens hoogleraar kustecologie Tjisse van der Heide leiden tot langdurige schade aan de natuur op en rond Schiermonnikoog. Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer pleitte hij er daarom voor nog eens alle aansluitmogelijkheden voor het windgebied Ten Noorden van de Waddeneilanden te bekijken in een integrale analyse waarin natuurwaarden een hoofdrol krijgen.

 • Perpetual Next neemt branchegenoot TorrCoal over
  on 16 september 2021

  Perpetual Next, producent van biokoolstof door middel van torrefactie, heeft branchegenoot TorrCoal overgenomen. De technologie van TorrCoal is een welkome aanvulling op de kennis van Perpetual Next, aldus het bedrijf. De overname is woensdag bekendgemaakt, maar niet het bedrag dat er mee is gemoeid.

 • Shell gaat grote bioraffinaderij bouwen in Rotterdam Pernis
  on 16 september 2021

  Shell gaat een grote biobrandstoffenfabriek bouwen op het terrein van olieraffinaderij Pernis in Rotterdam. De fabriek wordt een van de grootste in zijn soort in Europa voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel uit afval. Dat heeft Shell donderdag bekendgemaakt.

 • Gasunie koerst op vier opslaglocaties voor waterstof in 2030
  on 16 september 2021

  Gasunie bereidt zich voor op de investering van €500 mln in de ontwikkeling van vier grote opslagfaciliteiten voor waterstof. Het investeringsbesluit staat gepland voor halverwege volgend jaar. Maar eerst wordt de komende maanden een demonstratieproject uitgevoerd, zo zegt directeur strategie en business development Hans Coenen in gesprek met Energeia.

 • Verenigd Koninkrijk vreest winterse blackouts nadat zeekabel door brand is uitgevallen
  on 16 september 2021

  Stroomuitval gedurende de wintermaanden in het Verenigd Koninkrijk is een reële mogelijkheid nadat een brand een belangrijke kabel heeft uitgeschakeld die elektriciteit vanuit Frankrijk importeert. Elektriciteit is nu zo schaars dat nog meer netstoringen of onverwachte uitval van productie-installaties erin kan resulteren dat huishoudens en bedrijven zonder stroom komen te zitten.

 • Zorgen over gaswinning ketsen af op onbuigzame minister en wet
  on 16 september 2021

  Veel fracties in de Tweede Kamer zijn ervan overtuigd dat minister Blok de belangen van mijnbouwbedrijven boven die van burgers stelt. Dat bleek woensdag tijdens een debat over onder meer de geplande gaswinning bij Ternaard. Zij hekelen het verweer van de bewindspersoon dat hij slechts de wet uitvoert. “De rechtstaat werkt blijkbaar beter voor bedrijven dan voor mensen.”

 • Grootverbruikers eisen overheidsingrijpen op oververhitte energiemarkt
  on 16 september 2021

  De gasprijs breekt record na record en dat betekent een veel hogere energierekening. Grote verbruikers uit de Nederlandse industrie slaan alarm en willen dat de overheid ingrijpt. De directies van aluminiumproducent Aldel, zinkproducent Nyrstar en chemiebedrijf ESD-SIC hebben een brandbrief aan demissionair minister Stef Blok (VVD, Economische Zaken en Klimaat) gestuurd.

 • Tata dwingt kabinet meer te investeren in waterstof
  on 16 september 2021

  Staalfabrikant Tata Steel wil na ruim 100 jaar afscheid nemen van de hoogovens en overstappen op productie met waterstof. De bergen met steenkool zullen sneller dan verwacht uit de IJmond verdwijnen. Groen en schoon staal lonkt. Mits de overheid wil meebetalen.

 • Gemeente hoeft niet met elke omwonende in gesprek over komst van zonnepark
  on 15 september 2021

  De Raad van State heeft in een kort geding alle bezwaren tegen de komst van een zonnepark in Hardenberg van tafel geveegd. Het is de tweede keer in korte tijd dat direct aanwonenden een zonnepark proberen tegen te houden met een beroep op het ontbreken van draagvlak.

 • Voormalig Enexis-CEO Vermaat secretaris-generaal van pan-Europese DSO-koepel
  on 15 september 2021

  De nieuwe Europese organisatie EU DSO Entity voor stroomdistributienetbeheerders heeft Peter Vermaat benoemd tot secretaris-generaal. Dat is deze week bekendgemaakt. Vermaat, eerder werkzaam voor Enexis, gaat op 1 oktober aan de slag.

 • Groei aardgasgebruik in industrie en huishoudens stuwt de broeikasgasuitstoot opwaarts
  on 15 september 2021

  Hoger aardgasverbruik in de industrie en de gebouwde omgeving maakt dat de broeikasgasuitstoot in het tweede kwartaal van 2021 11% hoger lag dan in 2020. De elektriciteitssector toont dit jaar een bescheiden plus in uitstoot ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar, ondanks de verdringing van gascentrales door kolencentrales.

 • Adviescollege kritisch op verplichte deelname EBN aan aardwarmteprojecten
  on 15 september 2021

  Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) plaatst vraagtekens bij de manier waarop het kabinet de verplichte deelname van EBN aan aardwarmteprojecten wil vormgeven. Eerder uitten bedrijven in de sector soortgelijke kritiek. De rol van het staatsbedrijf wordt groter dan oorspronkelijke beoogd.

 • Warmteleverancier Eteck haalt nieuwe CEO van Eneco
  on 14 september 2021

  Eteck heeft de voormalige directeur warmte van Eneco, Michiel van den Berg, binnengehaald als nieuwe CEO. Van den Berg heeft per 1 september de leiding van het bedrijf overgenomen van oprichter Jaap van Eck, die als non-executive director betrokken blijft bij de organisatie.

 • ACM keert terug op schreden: toch geen eigen elektrolyser voor netwerkbedrijven
  on 14 september 2021

  Netwerkbedrijven mogen productie-installaties voor alternatieve energiedragers, zoals bijvoorbeeld elektrolysers, wel bouwen maar niet beheren of in eigendom hebben. De definitieve leidraad voor netwerkbedrijven en “alternatieve energiedragers” wijkt daarmee af van de vorig jaar ter consultatie gelegde versie.

 • Blok: Invest-NL goed op gang, maar meer focus op energietransitie nodig
  on 14 september 2021

  Na een wat trage start zijn de investeringen van Invest_NL in de energietransitie en innovatieve snelgroeiende bedrijven nu goed op gang gekomen. dat schrijft minister Stef Blok in antwoorden op Kamervragen van het CDA. In ruim anderhalf jaar heeft het investeringsfonds €416 mln geïnvesteerd. Punt van aandacht: de investeringen moeten meer worden gericht op de energietransitie, en minder op andere doelen.

 • EP aan vooravond van taai onderhandelingsproces klimaatbeleid
  on 14 september 2021

  Brussel maakt zich op voor een lange onderhandelingsstrijd over het omvangrijke klimaatpakket Fit for 55. In het Europees Parlement (EP) bestaat er veel steun voor de hoofdlijnen van het voorgestelde beleid, maar als het aankomt op concrete voorstellen is er ook veel verzet. Er bestaan vooral zorgen over de financiële gevolgen voor huishoudens.

NIEUWS DUURZAAM ONDERNEMEN 
 • De ‘switch’ is om: drijvend zonnepark Beilen in gebruik genomen en geopend
  on 16 september 2021

  Vandaag, donderdag 16 september, is het drijvende zonnepark op de zandwinplas in Beilen op feestelijke manier geopend met een symbolische druk op de startknop. Hierbij waren onder andere de Gemeente Midden-Drenthe, Provincie Drenthe, de eigenaar Beugel Infrastructuur, Waterschap Drents Overijsselse Delta, energiecoöperatie Project de Mussels en ontwikkelaar GroenLeven aanwezig. In april van dit jaar werd

 • COVID-19 heeft de meedogenloze opmars van klimaatverandering niet afgeremd
  on 16 september 2021

  COVID-19 heeft de meedogenloze opmars van klimaatverandering niet afgeremd. Er zijn geen tekenen dat we weer groener groeien, aangezien de uitstoot van kooldioxide zich snel herstelt na een tijdelijke piek als gevolg van de economische vertraging en lang niet in de buurt komt van de reductiedoelstellingen. Broeikasgasconcentraties in de atmosfeer blijven op recordniveaus, waardoor de

 • Shell bouwt een van Europa’s grootste biobrandstoffenfabrieken in Rotterdam
  on 16 september 2021

  Shell gaat een biobrandstoffenfabriek met een capaciteit van 820.000 ton per jaar bouwen op het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam (Shell Pernis). Eenmaal gebouwd, wordt de fabriek een van de grootste in zijn soort in Europa voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel uit afval. Met de hoeveelheid hernieuwbare diesel die een

 • Royal FloraHolland plaatst ruim 25.000 zonnepanelen op daken van haar locaties
  on 16 september 2021

  Royal FloraHolland heeft een groot, nieuw zonnedak in gebruik genomen op haar locatie in Aalsmeer. In totaal liggen nu meer dan 25.000 zonnepanelen op de daken, verspreid over drie locaties in Aalsmeer, Rijnsburg en Eelde. Het gebruik van zonnepanelen draagt bij aan de doelstelling om de CO2 uitstoot van onze bedrijfsvoering verder terug te dringen.

 • Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus breiden testlocatie voor duurzame technologieën uit
  on 16 september 2021

  Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus hebben een overeenkomst afgesloten voor de verlenging van hun samenwerking en uitbreiding van hun testlocatie voor duurzame technologieën op de campus in Sittard-Geleen. Op deze demo-site worden op dit moment twee duurzame technologieën in praktijk getest, te weten een ‘zonneweg’ en ‘windows of the future’. Door de uitbreiding van

 • Zonnepark Bavelse Berg officieel geopend door Groendus en gemeente Breda
  on 15 september 2021

  Op zaterdag 11 september knipte wethouder Greetje Bos van de gemeente Breda het lint door van zonnepark Bavelse Berg. Met deze ceremonie werd het 94.000 zonnepanelen tellende energiepark officieel geopend. Groendus heeft deze unieke zonnecentrale in samenwerking met grondeigenaar en ingenieursbureau Sweco in recordtempo gerealiseerd: een bijzondere prestatie vanwege zowel de grootte van het park

 • Tata Steel kiest voor de productie van groen staal via de waterstof route
  on 15 september 2021

  De directie van Tata Steel Nederland heeft met volledige steun van de raad van commissarissen en het moederbedrijf uit India besloten om volop te koersen op de productie van groen staal via de waterstof route. Deze route is niet alleen goed voor het klimaat door CO2 reductie, maar heeft ook de meeste voordelen voor de

 • Perpetual Next integreert TorrCoal en vormt de grootste mondiale speler in duurzame technologie om fossiele kolen te vervangen
  on 15 september 2021

  Perpetual Next, wereldleider op het gebied van de zogenoemde torrefactie-technologie en producent van biokoolstof, en torrefactie-technologiespecialist TorrCoal bundelen vanaf vandaag hun krachten. De integratie van TorrCoal binnen Perpetual Next zal de technologische oplossingen uitbreiden die de wereldwijde chemische, staal- en cementindustrie nodig hebben om hun afhankelijkheid van fossiele koolstof voor hun productie te verminderen. De

 • Milieudefensie-advocaat Roger Cox een van ’s werelds meest invloedrijke personen volgens Time en Al Gore
  on 15 september 2021

  Roger Cox staat dit jaar op de Time 100 lijst met meest invloedrijke personen van 2021. De volledige lijst staat op time.com/time100 en valt te lezen in de papieren uitgave van Time die op 17 september beschikbaar is. Ook Eurocommissaris Frans Timmermans en klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI staan op deze lijst. Roger

 • World Green Building Council Net Zero Carbon Buildings Commitment expands to include embodied carbon
  on 15 september 2021

  Today, World Green Building Council (WorldGBC) announces an update to the Net Zero Carbon Buildings Commitment, expanding its scope to recognise enhanced leadership action in tackling embodied carbon emissions from the building and construction sector. To accompany the Commitment update and its reduction-first approach to decarbonisation, WorldGBC has also published Advancing Net Zero Whole Life Carbon:

NIEUWS EIA 
 • The U.S. exported slightly more petroleum than it imported in the first half of 2021
  on 17 september 2021

  Our Petroleum Supply Monthly trade data show that the United States exported more crude oil and petroleum products than it imported during the first half of 2021 by 120,000 barrels per day (b/d), or less than 1% of combined crude oil and petroleum product exports and imports.

 • Hurricane Ida disrupted crude oil production and refining activity
  on 16 september 2021

  On Sunday, August 29, Hurricane Ida made landfall near Port Fourchon, Louisiana, as a Category 4 hurricane. As a result of the hurricane, 96% of crude oil production and 94% of natural gas production in the U.S. federally administered areas of the Gulf of Mexico (GOM) were shut in, according to estimates by the U.S. Department of Interior's Bureau of Safety and Environmental Enforcement. At least nine refineries shut down or reduced production. As a result, we reduced our forecast for crude oil production and refinery runs in our September Short-Term Energy Outlook (STEO).

 • Hurricane Ida caused at least 1.2 million electricity customers to lose power
  on 15 september 2021

  Hurricane Ida resulted in service outages for up to 1.2 million electricity customers across eight states, according to situation reports from the U.S. Department of Energy's Office of Cybersecurity, Energy Security, and Emergency Response (CESER). Hurricane Ida made landfall on the afternoon of Sunday, August 29, as a Category 4 storm near Port Fourchon, Louisiana. The hurricane initially caused more than one million customer outages in Louisiana, Mississippi, and Alabama. As the storm continued toward the Northeast, it caused outages in several northeastern states on September 1.

 • Electric load in southern MISO fell as Hurricane Ida moved through Louisiana
  on 14 september 2021

  As Category 4 Hurricane Ida made landfall along the Southeast coast of Louisiana near New Orleans on August 29, 2021, the electric load in the southern region of the Midcontinent Independent System Operator (MISO) decreased. Hourly electric loads on August 30, the day after landfall, were about 25% to 30% lower than the average for that time of year over the past six years. Southern MISO experienced a similar decline in electric load last year when Hurricane Laura made landfall.

 • EIA releases plant-level U.S. biofuels production capacity data
  on 13 september 2021

  As of January 1, 2021, total U.S. biofuels plant production capacity reached 21 billion gallons per year (gal/y) (or 1.3 million barrels per day [b/d]), as reported by 278 facilities. Fuel ethanol producers accounted for 85% of U.S. total biofuels production capacity, followed by biodiesel producers at 11%, and the remaining 4% by other renewable fuel producers.

NIEUWS ACM 
NIEUWS CBS 
 • Nederland Handelsland 2021
  on 17 september 2021

  Nederland Handelsland 2021 – export, import & investeringen is een publicatie bestaande uit jaarlijks terugkerende bedrijfseconomische kerngegevens en indicatoren. De publicatie bevat vele tijdreeksen, hoofdzakelijk op een hoog macro- of mesoniveau, met enkele onderwerpen specifiek gericht op prioriteiten uit de handelsagenda van het kabinet. Deze publicatie voorziet in de behoefte snel toegang te hebben tot de belangrijkste gegevens over internationalisering van het Nederlandse bedrijfsleven en de economie in brede zin. Nederland Handelsland is ontwikkeld door het Expertisecentrum Globalisering van het CBS in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor elk hoofdstuk is er een tabellenset beschikbaar. Bekijk hier de presentatie van Nederland Handelsland 2021 door CBS-onderzoeker en woordvoerder Marjolijn Jaarsma.

 • Woonsituatie van personen van 70 jaar of ouder, 2018-2021
  on 16 september 2021

  gegevens over de woonsituatie van personen van 70 jaar en ouder, per gemeente, per kwartaal, 2018-2021, zelfstandig wonend of in een instelling

 • Elektriciteit en aardgas in Noord-Brabant, 2017-2019
  on 16 september 2021

  Levering van elektriciteit en aardgas aan bedrijven, per bedrijventerrein en gemeente in Noord-Brabant, 2017-2019

 • Uitstoot broeikasgassen bijna weer op niveau pre-corona
  on 14 september 2021

  In het tweede kwartaal van 2021 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020.

 • Uitstoot broeikasgassen bijna weer op niveau pre-corona
  on 14 september 2021

  In het tweede kwartaal van 2021 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020.

 • In eerste halfjaar 2021 meer goederenhandel dan voor coronacrisis
  on 14 september 2021

  In de eerste helft van 2021 was de export van goederen 42 miljard euro hoger dan in dezelfde periode van 2020. De goederenimport nam toe met 35 miljard euro.

 • Productie industrie groeit met 14,1 procent in juli
  on 10 september 2021

  De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 14,1 procent hoger dan in juli 2020. Vooral de productie van de machine-industrie groeide sterk.

 • Aardgas data KEV 2021
  on 9 september 2021

  Maandelijkse aardgasdata voor de KEV uitgesplitst naar sector

 • Energie-indicatoren gemeente Groningen, 2018 en 2019
  on 8 september 2021

  Energie-indicatoren gemeente Groningen naar kompaswijken voor de jaren 2018 – 2019.

 • Buurt, wijk en gemeente 2021 voor postcode huisnummer
  on 7 september 2021

  Buurten 2021 voor alle uitgegeven postcode-huisnummer combinaties per 1 augustus 2021.

NIEUWS ENECO 
NIEUWS VNO-NCW 
NIEUWS RENEWABLE ENERGY 
NIEUWS TENNET 
 • TenneT biedt projectboek aan bij gemeenten voor locatiekeuze hoogspanningsstations Schouwen-Duiveland en Bergen op Zoom
  on 17 september 2021

  Begin april startte TenneT met een uitgebreid participatieproces om kansrijke locaties voor een nieuw 380 kV-hoogspanningsstation bij Bergen op Zoom en een 150 kV-hoogspanningsstation op Schouwen-Duiveland te zoeken. De landelijke netbeheerder organiseerde werkateliers en nodigde de brede omgeving uit om een mening te geven over de kansrijke locaties voor de hoogspanningsstations. De uitkomsten van het participatieproces en de bijbehorende locatie- en haalbaarheidsstudie heeft TenneT verwerkt in een projectboek en aangeboden aan de betrokken gemeenten. 

 • Publicatie congestiegebieden Liander 16-09-21
  on 17 september 2021

  Liander heeft op 16 september nieuwe vooraankondigingen en uitkomsten voor congestiemanagementonderzoeken gepubliceerd voor congestiegebieden in Gelderland en Friesland. Uit de onderzoeken is gebleken dat congestiemanagement niet mogelijk is. Tevens voert Liander in gebieden in Gelderland, Noord-Holland en Amsterdam onderzoek uit naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement.

 • Publicatie congestiemanagementonderzoek door Stedin 2 september 2021
  on 3 september 2021

  Stedin heeft op 2 september de uitkomst van het congestiemanagementonderzoek voor Dordtse Kil III en IV gepubliceerd.  Op basis van dit onderzoek wordt geconcludeerd dat congestiemanagement geen oplossing biedt voor de verwachte structurele congestie achter het MS/MS verdeelstation Heliotroopring in het 13 kV deelnet van 50/13 kV station Dordtse Kil (Dordrecht). 

 • Publicatie congestiegebieden Liander 02-09
  on 2 september 2021

  Liander heeft op 2 september nieuwe vooraankondigingen en uitkomsten voor congestiemanagementonderzoeken gepubliceerd voor congestiegebieden in Gelderland, Noord-Holland en Friesland. Uit de onderzoeken is gebleken dat congestiemanagement niet mogelijk is. 

 • Hoogspanningsnet in Gelderland en de Flevopolder bereikt grens voor teruglevering van elektriciteit
  on 2 september 2021

  In Gelderland en de Flevopolder loopt het hoogspanningsnet tegen de grens aan voor teruglevering van elektriciteit. De hoogspanningsstations en -verbindingen in dit gebied bereiken hun maximale grens van wat kan worden getransporteerd. Netbeheerder TenneT gaat komende jaren diverse investeringen doen om de capaciteit van het netwerk te vergroten. Tegelijkertijd start de landelijke netbeheerder een onderzoek naar de mogelijkheden om met andere oplossingen versneld meer ruimte op het net te creëren. Dit blijkt uit de formele melding die vandaag is gedaan bij de ACM, de toezichthouder op de energiemarkt.

 • TenneT verwacht structureel congestie, zoals bedoeld in artikel 9.5 van de Netcode elektriciteit, in het 150kV net van Flevoland en Gelderland gedurende de periode 2021-2029
  on 2 september 2021

  De verwachte congestie wordt veroorzaakt door de snelle groei van de zon- en windproductie in het net van de regionale netbeheerder (Liander) en in het net van TenneT. De hieruit voortvloeiende hogere transportbehoefte kan niet volledig worden gefaciliteerd vanwege de beperkt beschikbare transportcapaciteit in het hoogspanningsnet. 

 • TenneT plaatst nieuwe hoogspanningsmast in Leidsche Rijn
  on 23 augustus 2021

  In het zuiden van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, naast de Strijkviertelplas, wordt op 22 augustus een nieuwe hoogspanningsmast geplaatst. Het is geen gewone mast, maar een zogeheten 'opstijgpunt': op deze mast wordt een nieuwe hoogspanningsverbinding van 150.000 volt aangesloten, die eerder dit jaar onder de grond is gebracht. Deze ondergrondse verbinding vervangt een bovengrondse hoogspanningsverbinding. Vier hoogspanningsmasten die naast de Strijkviertelplas staan, worden in oktober weggehaald. Netbeheerder TenneT voert deze zogeheten verkabeling uit in opdracht van gemeente Utrecht. Utrecht wil hiermee ruimte geven aan de leefbaarheid van de woonwijk Rijnvliet en aan een nieuw te bouwen bedrijventerrein.

 • Robot vervangt hoogspanningslijnen boven snelweg A6
  on 19 augustus 2021

  Tussen Diemen en Lelystad werkt TenneT aan de vervanging en versterking van de 52 kilometer lange 380 kV hoogspanningsverbinding. Diverse masten van de bestaande verbinding worden versterkt en de geleiders (de stroomdraden) worden vervangen voor nieuwe geleiders die meer elektriciteit kunnen transporteren. Boven de snelweg A6 bij Lelystad past TenneT een bijzondere techniek toe zodat het verkeer op de snelweg ongehinderd door kan rijden. Via een zogenaamd 'rollengordijn' trekt een robot samen met een grote lier de nieuwe geleiders tussen de masten over de bestaande geleiders heen. De werkzaamheden boven de snelweg zijn uitgevoerd op 18 en 19 augustus. Het gehele project is begin 2023 afgerond.

 • Publicatie congestiegebieden Liander 05-08-21
  on 12 augustus 2021

  Liander heeft op 05 augustus nieuwe vooraankondigingen en uitkomsten voor congestiemanagementonderzoeken gepubliceerd voor congestiegebieden in Flevoland, Friesland, Zuid Holland en Noord-Holland. Uit de onderzoeken is gebleken dat congestiemanagement niet mogelijk is.

 • Onderwaterrobot legt met succes kabels door de Rotterdamse Maasmond voor de aansluiting van windparken Hollandse Kust (zuid)
  on 2 augustus 2021

  Ten noorden van de Maasvlakte ontwikkelt TenneT het offshore net Hollandse Kust (zuid) voor de aansluiting van nieuwe windparken. Vier offshore kabels worden ingegraven in de bodem van de Noordzee. Voor de eerste tien kilometer van het offshore kabeltracé zullen deze kabels 5,5 meter in de zeebodem worden afgezonken om de drukke Rotterdamse "Maasmond" te kruisen. De eerste twee kabels zijn al in september 2020 geïnstalleerd. De onderwaterrobot 'Deep Dig-It' is dinsdag met succes de Rotterdamse Maasmond overgestoken met de derde kabel en is nu op weg naar het onlangs geïnstalleerde onderstel van het stopcontact op zee (Beta jacket) in het windgebied Hollandse Kust (zuid).

NIEUWS RVO 
NIEUWS DUURZAAM ONDERNEMEN 
 • Vijf genomineerden voor Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 met duurzame innovaties
  on 18 september 2021

  De vijf genomineerden die kans maken op de prijs voor de meest impactvolle innovatie in Regio Foodvalley zijn bekend. De onafhankelijke vakjury bracht negenentwintig inzendingen terug tot vijf en kiest op 29 september de beste innovatie. Zij kijken naar originaliteit, impact, duurzaamheid en circulariteit en sector-overstijgende samenwerking. Ook het publiek krijgt een stem: zij stemmen

 • Vitol koopt twee elektrisch-hybride bunkerschepen
  on 17 september 2021

  Het Singaporese bunkerbedrijf van het Rotterdamse bedrijf Vitol, V-Bunkers, heeft een order geplaatst voor de bouw van twee elektrisch-hybride bunkertankers. V-Bunkers is van plan deze bunkertankers in te zetten voor havenoperaties in Singapore, waardoor de CO2-uitstoot in de haven aanzienlijk wordt verminderd. De bunkertankers worden gebouwd met Electric-Hybrid-notatie en zullen gebruikmaken van de modernste Energy

 • Zakenreiziger wil snel weer op pad met meer aandacht voor duurzaamheid
  on 17 september 2021

  Recent onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR onder klanten van zakenreis-organiserende bedrijven toont aan dat, zodra de reisbeperkingen worden opgeheven, de zakenreismarkt snel herstel zal laten zien, maar wel verandert. Zo zal door de digitale alternatieven die zijn (her)ontdekt niet korter maar wel minder worden gereisd, waarbij vanuit het bedrijf meer aandacht uitgaat naar duurzamer reizen, CO2-compensatie

 • Marktleiders in kunstgrasindustrie werken samen aan sterkere oplossing voor kunstgrasrecycling
  on 17 september 2021

  Sport Group en GBN-AGR hebben een Letter of Intent (LOI) getekend om hun krachten te bundelen bij de ontwikkeling van kunstgras recycling en technologie in heel Europa. Met hun respectievelijke partners worden beide bedrijven al volledig ondersteund door toonaangevende kunstgrasbedrijven in Europa en tonen zij hun commitment om end-of-life kunstgras op een verantwoordelijke en transparante

 • TNO: ‘Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie’
  on 17 september 2021

  In 2050 wil Nederland de transitie hebben gemaakt naar een duurzame samenleving en een CO2-neutrale, circulaire industrie. Kleinere en flexibele fabrieken zullen dicht bij de consument opereren. Nieuwe businessmodellen zorgen ervoor dat producten niet meer aan de klant worden verkocht, maar geleased en na gebruik weer teruggenomen. Deze transitie vraagt om herinrichting en aanpassing van

 • Green Postal Day: postbedrijven maken zich sterk voor ambitieuze duurzaamheidsdoelen in 2030
  on 17 september 2021

  Postbedrijven in de hele wereld vieren vandaag de derde Green Postal Day. 16 internationale postbedrijven hebben zich opnieuw uitgesproken voor een duurzamere economie en samenleving. De postbedrijven zijn onverminderd doorgegaan met de inspanningen om de CO2-uitstoot te verlagen. Zo ook PostNL, dat eerder al aankondigde ook de komende jaren fors te investeren in duurzaamheid. PostNL

 • Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein
  on 17 september 2021

  Op initiatief van de Sociaal Economische Raad (SER) wordt Diversity Day dit jaar georganiseerd op 5 oktober. SER voorzitter Mariëtte Hamer trapt af met de webinar ‘Diversiteit in de top: waar wachten we nog op?’. Daarna volgt o.a. een online college ‘Wat mannelijke leiders moeten weten over het Vrouwenbrein’, gericht op mannelijke leiders bij bedrijven

 • ‘Duurzaamheidsprofessional heeft meer bedrijfsbrede kennis nodig om duurzaamheid in te bedden in de organisatie’
  on 16 september 2021

  Uit het jaarlijkse onderzoek van Sustainability University onder duurzaamheidsmanagers in Nederland blijkt dat er geen voortgang is gemaakt op het inbedden van duurzaamheid binnen de bedrijfsprocessen van organisaties. Steeds meer duurzaamheidsmanagers hebben een masteropleiding in de duurzaamheid afgerond, dit is goed voor de verdere professionalisering van het vak. Echter de wens van de professionals om

 • De ‘switch’ is om: drijvend zonnepark Beilen in gebruik genomen en geopend
  on 16 september 2021

  Vandaag, donderdag 16 september, is het drijvende zonnepark op de zandwinplas in Beilen op feestelijke manier geopend met een symbolische druk op de startknop. Hierbij waren onder andere de Gemeente Midden-Drenthe, Provincie Drenthe, de eigenaar Beugel Infrastructuur, Waterschap Drents Overijsselse Delta, energiecoöperatie Project de Mussels en ontwikkelaar GroenLeven aanwezig. In april van dit jaar werd

 • De ‘switch’ is om: drijvend zonnepark Beilen in gebruik genomen en geopend
  on 16 september 2021

  Vandaag, donderdag 16 september, is het drijvende zonnepark op de zandwinplas in Beilen op feestelijke manier geopend met een symbolische druk op de startknop. Hierbij waren onder andere de Gemeente Midden-Drenthe, Provincie Drenthe, de eigenaar Beugel Infrastructuur, Waterschap Drents Overijsselse Delta, energiecoöperatie Project de Mussels en ontwikkelaar GroenLeven aanwezig. In april van dit jaar werd

 • Nederlandse Actieagenda voor Biodiversiteit aangeboden aan demissionair minister Schouten
  on 16 september 2021

  Vandaag, donderdag 16 september 2021, werd de Nederlandse Actieagenda voor Biodiversiteit gepresenteerd tijdens het symposium Tijd voor biodiversiteit in Naturalis Biodiversity Center. Eerder deze week werd de actieagenda aangeboden aan demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Carola Schouten. De Actieagenda bevat toezeggingen van ruim 150 Nederlandse organisaties over hoe zij gaan bijdragen aan de

 • COVID-19 heeft de meedogenloze opmars van klimaatverandering niet afgeremd
  on 16 september 2021

  COVID-19 heeft de meedogenloze opmars van klimaatverandering niet afgeremd. Er zijn geen tekenen dat we weer groener groeien, aangezien de uitstoot van kooldioxide zich snel herstelt na een tijdelijke piek als gevolg van de economische vertraging en lang niet in de buurt komt van de reductiedoelstellingen. Broeikasgasconcentraties in de atmosfeer blijven op recordniveaus, waardoor de

 • Shell bouwt een van Europa’s grootste biobrandstoffenfabrieken in Rotterdam
  on 16 september 2021

  Shell gaat een biobrandstoffenfabriek met een capaciteit van 820.000 ton per jaar bouwen op het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam (Shell Pernis). Eenmaal gebouwd, wordt de fabriek een van de grootste in zijn soort in Europa voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel uit afval. Met de hoeveelheid hernieuwbare diesel die een

 • Royal FloraHolland plaatst ruim 25.000 zonnepanelen op daken van haar locaties
  on 16 september 2021

  Royal FloraHolland heeft een groot, nieuw zonnedak in gebruik genomen op haar locatie in Aalsmeer. In totaal liggen nu meer dan 25.000 zonnepanelen op de daken, verspreid over drie locaties in Aalsmeer, Rijnsburg en Eelde. Het gebruik van zonnepanelen draagt bij aan de doelstelling om de CO2 uitstoot van onze bedrijfsvoering verder terug te dringen.

 • Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus breiden testlocatie voor duurzame technologieën uit
  on 16 september 2021

  Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus hebben een overeenkomst afgesloten voor de verlenging van hun samenwerking en uitbreiding van hun testlocatie voor duurzame technologieën op de campus in Sittard-Geleen. Op deze demo-site worden op dit moment twee duurzame technologieën in praktijk getest, te weten een ‘zonneweg’ en ‘windows of the future’. Door de uitbreiding van

 • Zonnepark Bavelse Berg officieel geopend door Groendus en gemeente Breda
  on 15 september 2021

  Op zaterdag 11 september knipte wethouder Greetje Bos van de gemeente Breda het lint door van zonnepark Bavelse Berg. Met deze ceremonie werd het 94.000 zonnepanelen tellende energiepark officieel geopend. Groendus heeft deze unieke zonnecentrale in samenwerking met grondeigenaar en ingenieursbureau Sweco in recordtempo gerealiseerd: een bijzondere prestatie vanwege zowel de grootte van het park

 • Tata Steel kiest voor de productie van groen staal via de waterstof route
  on 15 september 2021

  De directie van Tata Steel Nederland heeft met volledige steun van de raad van commissarissen en het moederbedrijf uit India besloten om volop te koersen op de productie van groen staal via de waterstof route. Deze route is niet alleen goed voor het klimaat door CO2 reductie, maar heeft ook de meeste voordelen voor de

 • Perpetual Next integreert TorrCoal en vormt de grootste mondiale speler in duurzame technologie om fossiele kolen te vervangen
  on 15 september 2021

  Perpetual Next, wereldleider op het gebied van de zogenoemde torrefactie-technologie en producent van biokoolstof, en torrefactie-technologiespecialist TorrCoal bundelen vanaf vandaag hun krachten. De integratie van TorrCoal binnen Perpetual Next zal de technologische oplossingen uitbreiden die de wereldwijde chemische, staal- en cementindustrie nodig hebben om hun afhankelijkheid van fossiele koolstof voor hun productie te verminderen. De

 • Milieudefensie-advocaat Roger Cox een van ’s werelds meest invloedrijke personen volgens Time en Al Gore
  on 15 september 2021

  Roger Cox staat dit jaar op de Time 100 lijst met meest invloedrijke personen van 2021. De volledige lijst staat op time.com/time100 en valt te lezen in de papieren uitgave van Time die op 17 september beschikbaar is. Ook Eurocommissaris Frans Timmermans en klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI staan op deze lijst. Roger

 • World Green Building Council Net Zero Carbon Buildings Commitment expands to include embodied carbon
  on 15 september 2021

  Today, World Green Building Council (WorldGBC) announces an update to the Net Zero Carbon Buildings Commitment, expanding its scope to recognise enhanced leadership action in tackling embodied carbon emissions from the building and construction sector. To accompany the Commitment update and its reduction-first approach to decarbonisation, WorldGBC has also published Advancing Net Zero Whole Life Carbon:

Laatste nieuws en updates

Blijf op de hoogte en ontvang ook onze nieuwsbrief