Glastuinbouw doet aanbod aan politiek en maatschappij

Glastuinbouw doet aanbod aan politiek en maatschappij


De glastuinbouw wil en kan de nationale energietransitie een impuls geven. Binnen vijf jaar is het jaarlijkse Nederlands aardgasverbruik te reduceren met in totaal ruim 900 miljoen kuub. Deze snelle reductie, vergelijkbaar met het jaarverbruik van ruim 750.000 huishoudens, is uniek voor Nederland. Dat aanbod doet de glastuinbouwsector deze week aan politiek, overheid en maatschappij. Dat kan alleen in samenwerking met de overheid. De glastuinbouw moet immers door de huidige crisis worden geholpen.

De Oekraïnecrisis benadrukt de urgentie om minder afhankelijk te zijn van (Russisch) gas. Het plan van de glastuinbouwsector draagt daaraan bij en vermindert binnen vijf jaar de CO2-uitstoot met ruim 1,6 megaton per jaar. Het brengt realisatie van de Nederlandse bijdrage aan het Parijs-akkoord en de doelen van de Europese Green Deal binnen bereik.

Lees hier het complete artikel van de Glastuinbouw Nederland: Glastuinbouw doet aanbod aan politiek en maatschappij

Meerwaarde glastuinbouw
De glastuinbouw levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame, gezonde en gelukkige maatschappij. Telers staan garant voor een rijk gevarieerd aanbod aan groenten, fruit, bloemen en planten. Die producten zijn van grote betekenis voor vele miljoenen consumenten in Europa, elke dag. Door verstandig met energie om te gaan, is de sector een belangrijke schakel in de elektriciteitsvoorziening van ons land. Het Nederlandse tuinbouwcluster levert een grote economische bijdrage aan de BV Nederland. Deze toonaangevende positie is goed voor de werkgelegenheid, de economie en voor de nationale handelsbalans. Ruim 3.100 professionele glastuinbouwbedrijven vormen de basis van het tuinbouwcluster. Maar die basis wankelt; hoge energieprijzen zetten het voortbestaan van 40% van de bedrijven binnen een half jaar op het spel. En daarmee het hele tuinbouwcluster. De positie en positieve bijdragen van de glastuinbouw aan de maatschappij zijn niet onaantastbaar.

Log in om een ​​reactie te plaatsen.